Unsprezece motive pentru care să-ți cheltuiești banii în Sinaia (drept la replică)

Chiar dacă nu aveam de gând să postez prea curând și nici nu-mi propusesem să scriu acum despre acest subiect, foarte drag mie, uite că soarta sau mai bine zis Facebook mi-a scos în cale un articol scris de Bogdan Stoica, cu care evident nu sunt de acord și, habar nu am din ce motiv, mă ambiționez să-mi dau mie, iubitor al orașului Sinaia, un drept la replică. Uite și articolul aici – Zece motive să nu-ți cheltuiești banii în Sinaia – asta ca să știți despre ce vorbesc.
Într-un fel îl înțeleg, și-a spus omul părerea și nu-l condamn pentru asta (între noi fie vorba și eu fac același lucru) ... E opinia lui și i-o respect ... Știu și eu că e o chestie de gusturi, așa cum nici eu nu mă dau în vânt după unele orașe, pe care le-am văzut, așa nici lui nu-i place Sinaia ..

Așa și! ... Ce-i rău în asta? ... v-ați putea întreba unii dintre voi, și-n în alte condiții poate chiar și eu ...
Chiar dacă nu-i nimic rău în asta și chiar dacă știu că nu e singurul cu o astfel de părere, textul omului m-a enervat un pic ... Și e evident că m-a frustrat, atât timp cât scriu despre asta acum. Da, recunosc sunt subiectivă, vorbim despre Sinaia, orașul meu de suflet, care m-a crescut și la care revin, cu drag, iar și iar, când am câteva zile libere și la care visez să mă-ntorc pentru o perioadă mai lungă cât mai curând posibil. Dar nu din cauza subiectivismului meu m-a enervat subiectivismul textului său ci din felul în care a pus problema ...
E normal că dacă dai la o parte toate caracteristicile unei stațiuni montane: drumeții, schi, snowboad, să ajungi la concluzia că Sinaia nu e stațiune turistică ... E ca și cum eu, care nu iubesc să mă prăjesc pe-o plajă la soare (nu-i adevărată asta), aș spune că litorarul e nașpa, frate, nu te du' la el, n-ai ce să faci acolo ...
În al doilea rând, nu mi se pare fair-play comparația cu Brașov, or fi ambele orașe de munte, dar cu caracteristici demografice și teritoriale atât de diferite, încât e ca și cum am compara un măr cu-n pepene. Și da, fix mărimea e cea care contează. Pe lângă faptul că Brașovul e reședință de județ, are o suprafață de vreo 50 de ori mai mare și o populație de vreo 25 de ori mai numeroasă. Cred că nu mai are rost să vorbesc că în Sinaia dacă se mai trăiește din ceva acela este turismul și-n Brașov se mai întrezăresc și niște servicii și ceva industrie. Altul e bugetul local și altele-s investițiile private ... și lista poate continua. Și cu toate astea dacă e să fim cârcotași tot rămâi și în Brașov cu o zi, două libere de sarcini. O comparație cu Bușteni, Azuga sau Predeal ar fi fost mai potrivită sau cu orice altă stațiune montană de dimensiuni mici și cu un pic de istorie-n spate.
Și pe mine mă enervează faptul că pierd foarte multe ore-n trafic, dar mă enervez la fel de tare atunci când stau sau merg bară la bară cu viteza melcului șchiop și pe DN2 și pe Valea Oltului și pe Valea Jiului și nici nu mai are rost să enumăr pe unde e aglomerat prin România. Faptul că infrastructura la noi în țară e de la 1900 toamna și e insuficientă, nu este din vina orașului Sinaia, ci din cauza politicilor lipsite de strategie de până acum. Pe Valea Prahovei există totuși o alternativă la statul în trafic și anume mersul cu trenul, dar sunt atât de multe dar-uri, pentru care prefer mașina, și-ar fi prea mult să mă explic.
Haideți la Sinaia! Aveți ce face acolo! Uite UNSPREZECE motive ale mele pentru care să-mi cheltuiesc banii în Sinaia!
1. Dacă e iarnă și-am noroc de zăpadă și să nu bată vântul, pârtie dimineața, la prânz și seara, zece zile-n cap (sau cât mă mai țin picioarele) și nu aș avea nevoie de altceva ... Acum să nu vă imaginați că ajungeți la Innsbruck sau ceva ... Domeniul schiabil se limitează la aproximativ 22 km și vreo 16 pârtii, iar atunci când nu vrea Dumnezeu nu are rost să mă exprim cu câți mai rămâi, dar în mare parte se poate schia din decembrie până-n aprilie, mai. Și ca dificultate, din toată Valea Prahovei, aleg tot Sinaia, găsești pârtii pentru toate nivele, variante de freeride există, ceva băieți și fete care să facă kite-skiing am văzut. Niște amici și-ar dori și-un snowpark, eu aș spune că ceva kilometri-n plus n-ar strica. Și acum chiar există instalații ... Să vă explic cum căram schiurile în spate prin ’93 ca să ne dăm, sau n-are rost? ... Doar că instalațiile costă și 10 zile de distracție te rup la buzunar și nu știu cum se face că de atâta timp nu poate și Sinaia să facă un amărât de abonament pe toate instalațiile. Asta da, e enervant și sper să mă audă careva ... Și niște oferte de sezon ar fi binevenite.
Ceva cabane cu-n ceai cald și-un vin fiert găsești, echipament de-nchiriat găsești (nu întotdeauna e minunat, dar nu am o părere avizată și nici nu am încercat de la toți), muzică la baza pârtiei găsești (mie personal, mi-e indiferent dacă e sau nu), ceva concursuri și spectacole am văzut că s-au mai organizat.
Sursa photo: http://www.ontheroad.ro/sfarsit-de-primavara-pe-schiuri-sinaia-valea-dorului-2000-m/
Pentru mine iarna se rezumă doar la schi, snowboard, săniuș, bulgăreală, ceva drumeții montane, Crăciunul cu familia și Revelionul ... altfel hibernez și, da, e anotimpul preferat. Așa că voi alege vara, anotimpul preferat al majorității, pentru simularea unui sejur de zece zile la Sinaia și voi presupune că în weekend se-ntâmplă un eveniment:
2. Ziua 1 și 2: (cât a mai rămas din ea, după drum, cazat și mâncat de prânz) o plimbare la pas prin Centrul Orașului, prin Parcul Dimitrie Ghika cu Muzeul Rezervației Bucegi și Casinoul, îți faci câteva selfi-uri să te lauzi la prietenii de pe Facebook și pentru că am presupus că-n weekend este un eveniment  ai deja și ziua următoare plină.
3. Și unele evenimente la Sinaia deja sunt celebre: Sinaia Forever, Film 4 Fun, Trofeul Sinaia (Campionatul Național de Viteză-n Coastă – Dunlop), Concurs de eleganță Sinaia, Royal Academy of Music Londra, EUROPAfest, Ziua Eroilor și-or mai fi dar nu mai știu eu.
Sinaia-n festival
Foto: Maria Floricica
Fie vară, fie iarnă trasee montane sunt pentru toată lumea ... nu știu dacă poți să-ți umpli un sejur de zece zile cu asta, dar dacă tot ai venit la munte, măcar vreo 3-4 să tot iei în considerare.
4. Ziua 3: Babele, Sfinx-ul, Crucea Eroilor și Vf. Omu ...
Traseu de-o zi (8-9h): Din Sinaia cu mașina până la Piatra Arsă – Cabana Caraiman – Crucea Eroilor – Vf. Omul – Babele și Sfinx-ul – Piatra Arsă – cu mașina la hotel ...
5. Ziua 4: începe cu febră musculară (vorbesc de mine aici) și da, recunosc ar merge măcar o piscină și dacă nu o ai la hotel nu știu cum ai putea face rost de una ... dar poți să alegi un program lejer: Mânăstire, Castelul Peleș și Pelișor și obligatoriu măcar o prăjitură la Cofetăria Regală. Tot în complexul regal se află Vila Economat și Casa de vânătoare Foișor, aceasta din urmă nefiind deschisă publicului. Apoi te pierzi pe străzile în serpentine ale orașului, căutând casele cu o istorie aparte ... Și recomand o carte pentru asta „Sinaia, Orașul Elitelor” – Arh. Dan Manea.
Foto: Adrian Stoica
6. Ziua 5: O tură de anduranță cu bicicleta, la deal, la vale, prin pădure, pe munte – Sinaia - Cota 1400 – Stâna Regală/Poiana Stânii – Cumpătu – Sinaia și-n felul acesta vezi și Schitul Sf. Ana, Stâncile Franz Joseph, Stânca Sf. Ana și Rezervația geobotanică Arinișul – Cumpătul (rezervația nu am văzut-o, e undeva pe-o listă de anul viitor)
7. Ziua 6: Iubesc să citesc în natură, iubesc să privesc cerul, iubesc să stau în natură și-o zi de plajă pe platou, la Cota 2000, e binevenită, plus că nu poți ajunge la Sinaia și să nu faci o urcare cu Telecabina. În cazul în care nu ești genul, care să stai toată ziua și vrei și ceva mișcare îți propun un traseu foarte ușor și foarte pitoresc: Cota 2000 – Vârful Cu Dor  – Valea Izvorului Dorului – Cota 1400 – Sinaia, cu Babele și Cascadele din Vânturiș și atunci când le e sezonul cu poiana de rhododendroni de la Vârful cu Dor.
Cascada Vânturiș
Foto: L. Floroian
8. Ziua 7: Crezi că ai terminat cu orașul? Te asigur că nu ... Gara regală și Muzeul trenulețelor, Casa memorială George Enescu, Casa lui Nicolae Iorga și Castelul Știrbei – Muzeul orașului Sinaia
Castelul Știrbei
9. Ziua 8: Peștera Ialomicioarei și Lacul Bolboci
Traseu auto: Sinaia – Cuibul Dorului - Șaua Dichiu – Lacul Bolboci – Peștera Ialomicioarei

Lacul Bolboci
Sursa foto: https://www.proalpin.ro/blog/lacul-bolboci/
10. Ziua 9: Un pic de aventură este oricând binevenită, iar Happy Bear (traseu de downhill – ciclism montan) și Escapade Adventure Park sunt acolo pentru voi. Recunosc că nu am încercat nici una, iar de Happy Bear îmi este și-un pic teamă, dar poate la un moment dat, cine știe ...
11. Ziua 10: Și-un traseu de final cu vedere spre Bucegi ... Cred că mulți v-ați întrebat odată ajunși la 1400, sau pur și simplu mergând prin Sinaia și uitându-vă-n zare spre Munții Baiului ce este releul acela din pădure. Așa că hai la Piscul Câinelui, în maximum 3 ore sunteți sus pe vârf.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mesaj pentru heitări … se accepta doar înjuraturile stilate, voalate sau măcar cenzurate …

Cele mai citite articole

Despre mine

Fotografia mea
Pe principiu' şi părerea mea e importantă chiar de e neavizată ... acest blog este un pamflet aşa că trataţi-l ca atare ... Îmi voi da cu părerea despre orice şi oricine … despre mine, noi şi ei … dar în special despre politicieni … mai în gluma, mai în serios … voi comenta: faze, ştiri şi zvonuri de pe frecvenţa preferată “radioşanţ” … şi după cum era de aşteptat nici nu voi verifica veridicitatea informaţiei …(pentru tine, grammar nazi ... da, ştiu, corect se spune dă-ţi cu părerea)
Un produs Blogger.