Bucureşti, sector 3, Dristor

Amintiri din '98


Mă plimbam zile trecute prin cartier, fără vreun rost anume, aşa ca după serviciu, ca de relaxare … şi habar nu am ce conexiuni neuronale s-au produs la nivelul corterxului meu central … dar mi-am amintit cum au fost începuturile mele de cetăţean al capitalei.
Am avut norocul să imi petrec mai bine de jumătate din copilărie, într-un oraş mic şi cochet de munte, în casa bunicilor cu grădină mare, copaci, animale şi toate cele … aşa că pentru mine, mult timp, Bucureştiul a însemnat doar locul de muncă al părinţilor, Grădina Zoologică, Antipa şi Circul (sincer vorbind, acum când circul s-a mutat în parlament şi la tv, iar tot mai mulţi oameni involuează la statutul de animale; realizez că, de fapt, aşa mă pregăteau părinţii mei pentru viaţă). Din scurtele vizite, poveşti, cărţi şi din ce mai învăţam pe la şcoală … în mintea mea de copil, Bucureştiul era un fel de comună … o adunătură de sate ceva mai mari, denumite generic cartiere … aşa că atunci când s-a pus problema de mutat … aveam deja o părere formată despre capitală şi singurul inconvenient era lipsa munţilor. Şi uite aşa, undeva prin generală … am înlocuit brusc priveliştea din faţa casei, aceea cu munţi şi păduri cu cea din spatele blocului … unde evident erau doar alte blocuri, o parcare şi multe gunoaie … vecinii de la curte cu vecinii de palier … pe unii dintre ei necunoscându-i nici în ziua de azi … grădina casei cu parcarea din spatele blocului … legumele din grădină cu cele de la piaţă … dar nu în ultimul rând casa cu blocul …

Un cerc vicios ...

Unul, un pic mai abţiguit aşa, o masă mai încolo, oltean după grai, supărat nevoie mare … comenta cu foc, aproape cocoţat pe masă, şi uite cam aşa zicea: “E hai, că făcură ei ce făcură şi iară desfăcură … păi nu ştiu cum se-nvârtiră ei aşa … se gândiră şi iote că ne-ntorserăm de unde plecatărăm … Păi, băi, fraţilor … cum se poate, băi … fu …“ şi-n timp ce era scos cu forţa afară de cei doi amici de troscăneală a urmat o ploaie de neaoşe injurături … când la adresa celor doi când pentru toată clasa politică …

Prea multă ură ...

Treci de la ura de ţară, la ura de semeni şi-n cele din urmă la ura de sine. Am ajuns în acel stadiu al urii în care nici nu mai contează motivul … îl urâm pe cel de lânga noi că nu e ca noi, că nu e cu noi, că are mai mult, sau mai puţin şi cere, că are un handicap şi că e ajutat, că e gras sau slab, alb sau negru, că are o casă, o slujbă, un salariu mai mare, o altă religie, afiliere politică sau orientare sexuală ... ce mai, il urâm doar pentru că există … îi urâm pe cei care iubesc, şi poate câteodată şi pe cei ce ne iubesc … urâm bancherii, guvernanţii, senatorii, preşedintele şi nu în ultimul rând şi ţara. Ne urâm şi pe noi.
Şi-acum ne urâm şi bătrânii … îi urâm că merg cu mijloacele de transport în comun când e aglomerat, că ne cer locurile-n autobuz, că se mişcă-n reluare pe trecerea de pietoni, că ne bagă-n seamă pe stradă şi ne povestesc vrute şi nevrute, că merg la biserică, că din cauza lor se construiesc biserici … dar nu în ultimul rând şi cel mai important pentru că au pensii, se uită la tv, sunt manipulaţi şi merg la vot.

Cele mai citite articole

Despre mine

Fotografia mea
Pe principiu' şi părerea mea e importantă chiar de e neavizată ... acest blog este un pamflet aşa că trataţi-l ca atare ... Îmi voi da cu părerea despre orice şi oricine … despre mine, noi şi ei … dar în special despre politicieni … mai în gluma, mai în serios … voi comenta: faze, ştiri şi zvonuri de pe frecvenţa preferată “radioşanţ” … şi după cum era de aşteptat nici nu voi verifica veridicitatea informaţiei …(pentru tine, grammar nazi ... da, ştiu, corect se spune dă-ţi cu părerea)
Un produs Blogger.