Prea multă ură ...

Treci de la ura de ţară, la ura de semeni şi-n cele din urmă la ura de sine. Am ajuns în acel stadiu al urii în care nici nu mai contează motivul … îl urâm pe cel de lânga noi că nu e ca noi, că nu e cu noi, că are mai mult, sau mai puţin şi cere, că are un handicap şi că e ajutat, că e gras sau slab, alb sau negru, că are o casă, o slujbă, un salariu mai mare, o altă religie, afiliere politică sau orientare sexuală ... ce mai, il urâm doar pentru că există … îi urâm pe cei care iubesc, şi poate câteodată şi pe cei ce ne iubesc … urâm bancherii, guvernanţii, senatorii, preşedintele şi nu în ultimul rând şi ţara. Ne urâm şi pe noi.
Şi-acum ne urâm şi bătrânii … îi urâm că merg cu mijloacele de transport în comun când e aglomerat, că ne cer locurile-n autobuz, că se mişcă-n reluare pe trecerea de pietoni, că ne bagă-n seamă pe stradă şi ne povestesc vrute şi nevrute, că merg la biserică, că din cauza lor se construiesc biserici … dar nu în ultimul rând şi cel mai important pentru că au pensii, se uită la tv, sunt manipulaţi şi merg la vot.
Din punct de vedere genetic, copiii sunt ceva mai înzestraţi decât înaintaşii lor, ei fiind un cumul de informaţie genetică moştenită de la toţi din urmă; da’ nu ştiu cum se face că mai înzestrat nu înseamna neapărat mai răsărit, deştept sau inteligent ci doar cu ceva mai mult din genele predominante moştenite; deci, matematic vorbind, dacă bătrânii tăi sunt “proşti” oricât de darnică ar fi fost mama natură cu tine, tu nu poţi fi decât mai prost ca ei. Dar să zicem că nu ne referim prin “prost” la un accident genetic, gen retard, ci doar la “uşor depăşit de evoluţia evenimentelor”; şi da, frate, unii sunt în urmă rău … dar asta nu i-a împiedicat ca atunci când erau de vârsta noastră să fie fruntaşi şi să dea tonu’n moda vremurilor lor; indiferent de cât de retrograde erau acele vremuri.
Bătrânii aştia atât de huliţi astăzi sunt părinţii, bunicii, străbunicii noştri, … şi dacă ei sunt “prosţi, expiraţi, manipulabili, etc.” mă întreb ce spune asta despre noi, copiii lor? 
Dar să revenim la pensii, uitat la tv, manipulat si mers la vot …
Normal că au pensii, da’ unii au nişte pensii de rahat … şi culmea că unii aştia sunt mai mult de jumătate … şi chiar dacă auzi mereu pe la aleşii neamului că măresc taxele şi impozitele că nu au bani de pensii … bătrânii ăştia nu primesc pensii din mila măriei tale, contribuabilul cinstit ce-ai muncit de te-ai spetit, ci pentru că, bine sau prost, au muncit şi ei, şi-au cotizat ca şi tine. Ştiu că statul ne invată că economia ar merge mai bine fară ei … că poţi să mori muncind la 90 de ani şi nici, măcar, nu te-ar îngroapa gratis … dar mai în glumă mai în serios dacă ei reuşesc să se gospodarească cu infima suma de 900 ron pe luna (pensia medie lunară de la noi din ţară) poate ar trebui să înlocuim un guvern de tehnocraţi cu unul de pensionari …
Acu’ uitaţi pe-o bancă-n parc … ce să facă şi ei dacă n-au avut norocul să stea la ţară să aibă o gospodărie sau să aibă grijă de vreun nepoţel, strănepoţel, copilul vreunei vecine … se uită la tv. Şi ar mai citi ei şi câte o carte, dar când ai trei perechi de ochelari şi te ia ameţeala după primul rând, nu prea îţi mai arde … şi oricum când te-mpiedici de ei prin autobuz te-ai fi bucurat să se uite la tv. Şi acu’, să-mi fie cu iertare, tu ăsta de crezi că nu eşti manipulat, când auzi un breaking news chiar diseci tot internetul să vezi dacă e real sau nu? … ori nu te interesează ori ai tendinţa să-l crezi şi să-i dai şi share. Şi, pe bune, să ştii să foloseşti un telefon, o tabletă sau un calculator că să intri pe net, să stai pe Facebook sau să te joci jocuri în reţea, nu te face mai deştept, ia cumpără-i batrânului tău un calculator ajută-l puţin şi-o să mori de ciudă când te omoară la CounterStrike. (dacă-i învechit jocul, îmi cer scuze pentru incultură).
Sintagma aia  <<am făcut destul, maică, las’ să mai facă şi ăştia tineri>> … nu include şi mersul la vot – obligaţia aia civică, care pentru tineret e opţională. Dar dacă nu mai ies nici bătrânii la vot … atunci cine? ... la ce ne mai trebuie scrutin electoral, de ce să nu facem o câmpenească de partide - care partid are mai mulţi afiliaţi cotizanţi a câştigat … Şi, până la urmă, bravo lor … bun, rău ei votează pentru ei … şi cum încă numărul pensionarilor e mai mic decât al tinerilor de ce ne deranjează că bătrânii ne decid soarta ţării? 

Cele mai citite articole

Despre mine

Fotografia mea
Pe principiu' şi părerea mea e importantă chiar de e neavizată ... acest blog este un pamflet aşa că trataţi-l ca atare ... Îmi voi da cu părerea despre orice şi oricine … despre mine, noi şi ei … dar în special despre politicieni … mai în gluma, mai în serios … voi comenta: faze, ştiri şi zvonuri de pe frecvenţa preferată “radioşanţ” … şi după cum era de aşteptat nici nu voi verifica veridicitatea informaţiei …(pentru tine, grammar nazi ... da, ştiu, corect se spune dă-ţi cu părerea)
Un produs Blogger.