Dumezeu preferă lemnul și spațiile mici?

Dacă Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici ... numai Dumnezeu știe … eu mă voi rezuma la a răspunde prin ... habar nu am ... Ceea ce știu sigur este simplul fapt că discuțiile pro și contra catedralei sunt așa de inutile și tardive, acum când construcția e mai bine de jumătate ridicată. Probabil și ce voi scrie, mai jos, va fi la fel de inutil pentru unii, așa cum este catedrala pentru alții.
Am crescut într-o familie în care Dumnezeu era invocat des ... biserica făcea și ea parte din viața de fiecare zi, chiar dacă uneori doar prin simplul auz al clopotelor care îți dădeau de veste ... Cu toate acestea recunosc că eu nu am fost și nici nu sunt foarte dusă la biserică ... nu știu, nici măcar dacă L-am găsit sau nu pe Dumnezeu ... sau dacă-L caut în vreun fel ... Cu toate acestea a existat o biserică a copilăriei, din piatră, nici prea mare, nici prea mică (bine, acum, în comparație cu catedrala, orice biserică e mică) și deși nu am participat eu la prea multe slujbe ... ceea ce mi se părea fascinant atunci era ideea de comunitate și bucuria întâlnirii chiar dacă uneori motivul întâlnirii era extrem de trist. Normal că pe parcurs s-a mai schimbat părerea … dar, intenționat sau nu, mă voi limita doar la acel sentiment de la șase, șapte anișori.
Ce o să scriu nu are legătură cu credința sau cu Dumnezeu, chiar dacă voi mai face referire la BOR (SRL) … voi evita intenționat cuvantul a crede și-l voi folosi pe a ști, chiar dacă e posibil, în unele cazuri să nu știu prea bine.
Dacă s-ar fi oprit furtul, cu legea-n mână, măcar la jumătate din cât s-a furat … acum ar fi fost bani și de biserici și de spitale și de autostrăzi.
Cât despre pomeni electorale … sunt convinsă că dacă și fără ele tot s-ar fi construit biserici (că doar BOR are manageri buni, afacerile le merg bine și oricum românul le dorește și dă și el, pe principiul „dar din dar se face Rai”) … alegerea politicianului în funcții cheie ar sta sub semnul întrebării.
Avem nevoie de catedrală sau biserici așa cum avem nevoie de mall-uri, stadioane, patinoare sau mai știu eu ce, pentru distracția sau credința fiecăruia … (deși nu știu să se fi făcut chiar și mall din bani de la buget) … avem nevoie de construcții noi … avem nevoie de restaurarea sau conservarea celor vechi … avem nevoie de construcții simbol fie ele istorice, laice sau religioase … dar nu atunci când se taie salarii, nu în zone protejate și categoric nu avem nevoie de prost gust. Și aici cu prostul gust cred că înțelegeți unde bat.
Din punctul meu de vedere să se construiască orice … cât mai mult … și da, sunt de acord și cu ideea de catedrală pentru că:
1. Dacă tot spuneam mai sus de ideea de comunitate și bucuria întâlnirii și cum Bucureștiul duce lipsă de astfel de spații – piețe urbane – o catedrală poate forma una … căci adună lumea.
2. Avem nevoie de simboluri pe care să le lăsăm moștenire generațiilor ce vin, iar biserica are nevoie de refacerea patrimoniului pierdut pe timpul comunismului.
3. Orice construcție (fie nouă, fie în renovare/restaurare), ideal vorbind, creează locuri de muncă, profit și taxe plătite la bugetul de stat (și pentru că românu-i cârcotaș, știu și eu, că o construcție poate genera și șpăgii, evaziune fiscală și lucrări de mântuială). BOR are inclusiv departament de construcții și monumente … nu știu cât face în regie proprie și cât nu … dar la capitolul salarii și locuri de muncă atât timp cât se creează nu contează unde sunt.
4. Turismul ecumenic, spre deosebire de cel electoral, e legal, e-n floare – și e bun atât pentru bugetul de stat cât și pentru patronii de hoteluri și pensiuni. BOR, după cum era de așteptat, are hoteluri și pensiuni, dar măcar impozitul pe profit merge către stat (dacă nu se-ntâmplă ANAF să-și facă treaba) … și acum câte poate să aibă? … câte un pelerinaj la moaște sau mai știu eu ce procesiune umple toate pensiunile și hoteluri din toată zona respectivă.
5. Majoritatea creștinilor ortodocși practicanți și-o doresc … donează pentru ea și pentru biserică-n general … (mă refer la persoane fizice, nu la politicianul de duzină, care nu-și permite să dea din buzunarul lui). Aș avea o singură nedumerire la donarea pe persoană fizică … cât de curați sunt banii respectivi? … ce face Tichi-Taca sau genu’ cu averea nu mă interesează.
6. Nu trebuie neapărat să merg la biserică, ci doar să trec duminica dimineață sau în oricare zi de sărbătoare prin fața uneia ca să realizez că-i plină și ea și curtea și câteodată și trotuarul din față.

După cum spuneam sunt de acord cu ideea de catedrală … dar nu cu aceasta … sau mai bine spus nu cu arhitectura acesteia … Deși s-a vorbit atât de mult de un simbol al credinței, al unității dintre lucrarea spirituală și socială a Bisericii, al unității dintre generații și a românilor depretutindeni, sau al demnității umane … nu putem vorbi în nici un fel despre o arhitectură a memoriei ... e mai mult o arhitectură de autocad ... iei un model de biserică și îi dai scale ... pentru necunoscători o mărești de câte ori vrei ...
Așa cum, la sat, turla bisericilor mici de lemn (și nu numai) se vede de la depărtare … așa pot înțelege și necesitatea unor biserici de dimensiuni mari adaptate la scară urbană … dar în cazul catedralei supradimensionarea este evidentă și deranjează vizual … Acum, nu știu dacă alăturarea nefericită (sau nu) cu Casa Poporului – o clădire total ieșită din scara orașului – sau doar dorința beneficiarului au dus la această mega-catedrală.

Adevărul este că mare e un cuvânt prea mic pentru descrierea ei și sincer nu o pot încadra nici în arhitectură monumentală … o fi ea simetrică, dar nu e asumată … nici măcar nu e un capăt de perspectivă. Din punct de vederea al canoanelor bisericești e poziționată cu altarul spre est, dar urbanistic pare oarecum aruncată pe parcelă, fără vreo legătură sau interacțiune cu orașul. Catedrala are un ax de simetrie … continuat la nivelul orașului cu străduța de acces la MAI sau la stadion … iar când vii de pe 13 septembrie – artera aia mare de circulație al cărei capăt de perspectivă ar fi putut fi – te lovești de un zid … Inclusiv tipul acela de piațeta din fața, care-mi aduce aminte de Basilica San Pietro de la Roma, cere un capăt de perspectivă … o legătură și o deschidere către oraș ...

Cât despre ideea de comunitate ... de adunare a oamenilor ... poziționarea pe amplasament nu o ajută deloc ... iar toate discuțiile generate pe seama ei au arătat mai mult dezbinare decât adunare. Nu contest că vor exista credincioși care vor veni la catedrală ... sunt ferm convinsă că BOR va ști să o pună-n evidență prin diferite procesiuni ... dar trăiesc cu impresia că biserica de proximitate cu care e obișnuit omul va avea mai multă căutare ...
Nu vorbim aici de o Sagrada Familia (spun de ea pentru că tot este dată ca exemplu de catedrală de dimensiuni mari foarte vizitată) … o catedrală, care reinterpretează basilica tradițională prin transpunerea simbolurile credinței în formă și arhitectură … noi vorbim aici de o biserică din secolul trecut la o scară mai mare … nu de un monument de arhitectură care ar putea să adune în admirație ateii, agnosticii și credincioșii de toate tipurile.
Și uite cum catedrela este un „eșec arhitectural și urbanistic pentru că are trei aspecte neconforme: un amplasament ascuns, dimensiuni prea mari și este lipsit de identitate arhitecturală. Trebuia să se înscrie în contemporaneitate.” (arh. Mircea Ochinciuc)
Cum s-a ajuns la această variantă de proiect ... numai BOR știe. O astfel de construcție care se dorește a fi un simbol ... necesită implicarea comunității nu numai la nivelul de donații ... ci și la nivelul de „digerare” a proiectului. Nu poți face o astfel de clădire fără un concurs public de arhitectură ... cum de altfel nu poți scoate la licitație un proiect în care din 100 de puncte ideea de arhitectură reprezintă 9 puncte ... și oricum la licitație BOR a scos un proiect care doar trebuia detaliat pentru execuție (aveai o machetă temă și nu puteai face cine știe ce modificări), faza de concept fiind pierdută odată cu schimbarea amplasamentului ... Am văzut hale industriale care la licitatie pentru ideea de arhitectură aveau mai multe puncte decât catedrala ... care, repet, ar trebui să ne reprezinte pe toți ...
Cum s-a ajuns la acest amplasament ... nu știu ... dar pentru cel de la Piața Unirii în 2002 s-a făcut concurs de idei ... De ce acum BOR a considerat că e inutil și o pierdere de bani ... iar numai BOR știe ... altfel ar fi stat lucrurile dacă astăzi am fi avut catedrala propusa de arh. Augustin Ioan - cea câștigătoare în 2002. Uite și o poza, în caz că nu vrei să dai click pe link.
Și tot pentru amorul artei uite și un film - proiectul îi aparține arh. Radu Teacă

Cele mai citite articole

Despre mine

Fotografia mea
Pe principiu' şi părerea mea e importantă chiar de e neavizată ... acest blog este un pamflet aşa că trataţi-l ca atare ... Îmi voi da cu părerea despre orice şi oricine … despre mine, noi şi ei … dar în special despre politicieni … mai în gluma, mai în serios … voi comenta: faze, ştiri şi zvonuri de pe frecvenţa preferată “radioşanţ” … şi după cum era de aşteptat nici nu voi verifica veridicitatea informaţiei …(pentru tine, grammar nazi ... da, ştiu, corect se spune dă-ţi cu părerea)
Un produs Blogger.